2010. június 21., hétfő

Tibi tata 60 éves

Tibi tata, hát nehéz kitalálni: Apa felőli nagytata, ő az első K. Tibor, a fiam meg a harmadik :D

Szegény már kb. 32 éve cukorbeteg, a veséje nemrégiben felmondta a szolgálatot, pillanatnyilag hetente 3x jár dialízisre. Elhatároztuk, hogy nagy bulit csapunk a szülinapja alkalmából.

Ajándékba egy digitális fényképezőgépet vettünk Neki, pontosabban összepótolva Sziliékkel. (Két fiú van a családban, kedves férjem, a big brother és Szili, a kisebb. Neki van egy Iza felesége, de gyerekük sajnos még nincsen. (De ezzel kapcsolatos problémájuk annál több :( )

Nos, ennyien voltunk: Tibi tata és Ibolya mama, Szili, Iza, és mi hárman.

Tibi tata már hetekkel azelőtt kijelentette, h ő készíti az ebédet és meglepetés lesz. Hát meg is lepődtünk, én legalábbis, mert ilyent még életünkben nem láttunk. Egy fél malac a lerben. Egésben megsütve! Eleinte félte, h zsíros lesz v mittudomén miért nem fog jól esni, de hát az nagyn finom volt! Sokkal felülmúlta az előregyártott elképzeléseimet :)


Izával csomót agyaltunk rajta, h süssünk-e tortát, de hát egy cukorbeteg szülinapjára? Igaz, h nem is szereti már az édességet Tibi tata, szóval nehezen tudtunk dönteni, de végülis nem sütöttünk.
Ezt egyedül csak Tibike nem bírta felfogni! Életében először van valakinek szülinapja és nicnsen torta. És persze érdeklődött, hogy miért nincsen? Tibi tata meg magyarázta, h ő beteg lesz ha édességet eszik, ezért nem eszik édes tortát.

Na de estére Tibikében megérett egy újabb kérdés, és fel is tette nekünk:
"Tibi tatának miélt volt malacka alakú toltája?"








És játszótéren nagyapa és unoka:

2010. június 9., szerda

A szervezés is jó volna valamire néha...

Rendeltem pár anyagot a PCOS Szívügy Alapítványtól. És addig szerveztük, míg kiderült, h Timiék mennek haza Csíkba és ők majd elhozzák nekem.
Meg is lett szervezve: Anikó elküldte Timinek postán, Timi meg betette az autóba. Igen, de nem jönnének be Kolozsvárra, inkább az autópályán kikerülik. Na, sebaj, kimegyek én Solenzával Gyaluig, az autópálya feljárójáig, csak telefonáljanak Nagyváradról, hogy tudjam, kb. mikor érjek oda.

Kedden délben már aggódni kezdtem, hogy ezek ha elndultak hajnalban, hogyhogy nincsenek már a közelben? De egyszercsak cseng a telefonom:
-Hol vagy? Mi itt vagyunk Gyaluban.
-Miiiiiiiiiiiiiii? Hát én a suliban voltam, számlálgattam az átlagokat és pirossal írkáltam be őket a naplókba. Annyira sűrgős volt, hogy kénytelen voltam Tibikét az oviból visszavinni a suliba, hogy még haladjak...

Kiderült ugyanis, hogy a Nagyváradról küldött SMS-t nem kaptam meg.

Na, sebaj, mondtam Timiéknek, hogy menjenek fel az autópályára és Tordánál találkozunk, számolgattam, h kb fél óra kell nekik, míg odagurulnak. Találkozunk tehát Tordán a MOL benzinkútnál.

Azzal naplót összecsuk, gyereket taxiba betuszkol. Gyorsan haza. Útközben Tibikének nyugis hangon adagoltam, h most megyünk Tordára. Tibike tudniillik nem szereti a meglepetéseket, pláné nem alvásidőben.

Otthon éppen csak: ovistáska le, kocsikulcs, talon, buletin, telefon, azzal kocsiba be és nyomás Tordára.

Útközben azon filóztam, hogy ha úgyis el akartam ma menni Medgyesre, akkor miért nem is pakoltam össze, most nem kéne visszajönnöm Kolozsvárra. Mondjuk Medgyesre Tibi is akart jönni, tehát nemcsak a cuccokért, hanem érte is vissza kellett jönni, de ő megértette volna a helyzetet...
És mérgelődtem, hogy ez miért nem jutott eszembe hamarabb. Persze akkor hirtelenjében nem tudtam volna összepakolni, de ha mondjuk egy nappal hamarabb eszembe jut, akkor már igen. Így jár az ember, ha sok a dolga és nem tud odakoncentrálni mindenre. :(

Mi tagadás siettem és éppen azon filóztam, hogy ha egy zsaru megállít gyorshajtásért, akkor vesztek valahány percet, lehet, h többet, mint amennyit nyerek a sebességhatár nem megfelelő betartásával. Mi tagadás, nem döcögtem éppen 50-essel helységekben.

Már majdnem odaértem...
Tordán, az orrom előtt nyílik a zsarukocsi ajtója, száll ki belőle... tudtam, már tudtam... :(

Igen, azt mondja, hogy lemért 68 km/h-val. A kő a szívemről legurult: huhh, jó, hogy 70 alatt (ti. 70 alatt van a legkisebb bünti), egy utcával arrébb előztem egy tirt, hát azt nem 68-cal előztem, hm...

Kitöltötte a jegyzőkönyvet, én meg alá kellett volna írjam, s mondtam neki, hogy ne haragudjon, de látja: gyereket viszek, terhes vagyok, nem szoktam én úúúgy hajtani, nem jön, h higyjem, hogy ennyire gyorsan mentem volna. (Köszönöm az égnek, h nem szakadt le abban a pillanatban, amikor ezt mondtam.) Persze visszamutatta a filemcskét, s hát tényleg.
Mondtam a zsarunak szomorú arccal, hogy 10 éve vezetek és ez a legeslegelső gyorshajtásos bűnöm, mire ő nyájasan mosolyogva: "Hát akkor ne is legyen több!"

Ja: a helyszíntől vagy 300-400 m-re volt a MOL-kút, ahol Timiék már vártak.

Végül kaptam 60 lej büntetést és 2 "bónuszpontot", majd mehettem dolgomra. Szóval drágába került a csomagom: 6480 FT, plusz 60 lej.

Timiékkel jó volt a találkozás, kicsit beszélgettünk is, de nagy volt a kánikula, ők pedig még el akartak érni Csíkig. Timi másnap, szerdán 11-től előadást tartott orvosoknak és asszisztensképzősöknek az udvarhelyi kórházban. :)

Nos, 50-essel elindultunk visszafelé. Megálltunk útközben Deme Icuéknál, ott beszélgettünk egy csomót, Tibike is jól érezte magát, Rozival traktoroztak, homokoztak. Hazafelé meg Tibike végig bömbölt, h "csak kicsit játszodtunk Rozival, én sokat akarko játszani!"

Hazaértünk és Tibi kb 7 utánig sehol sem volt, így fél8kor indultunk medgyesre.
Az órákra már nem emlékszem, de 1 után értünk ketten haza Kolozsvárra...

Tehát summa summárum, néha jó volna megszervezni a dolgokat! :(

2010. június 6., vasárnap

Spárgaleves vs kolbász

Köpködi Tibike a spárgalavest és hisztizik (apropo: mondjon már valaki valami biztatót, plíz! Meddig tart a dackorszak? Az az érzésem, h csak most kezdősik :((( ),
hogy ő ezt nem szereti. Közben olyan képeket vág, mint aki annyira útálja azt a valamit a kanálból, hogy annál jobban már nem is lehet.
Szidom.

-Nem köpködjük az ételt! Hogy képzeled!?
Erre megsértődött, a kis száj legörbült kétoldalt és keserves sírás kezdődött.
-Ne sírj! Én kéne sírjak! Ki látott még ilyent? Hát mit akarsz ebédelni ha nem levest?
-Kohoholbáháháhááászt! - hüppögi szívszaggatóan...

Okos is, szép is?

-Ügyes vagy-e, Tibike?
-Igen, ügyes vagyok!
-És még milyen vagy?
-Okos!
-És szép vagy-e?
-Igen!... De Anyaaa! Apa azt mondta, hogy aki okos, az nem szép!

2010. június 5., szombat

Muffin

Szintén szülinapomra kaptam hugiéktól egy szakácskönyvet, melyben 500 muffin-recept szerepel.

Hadd idézzem az első lapjára beírt dedikálást, ami nagyon kedves a szívemnek :)

"Lapozgasd e könyvet bátran
Muffinillat legyen a konyhádban
Legyen az sajttal vagy banánnal
Fogyassztáok jó étvággyal!"

Ez valami saját költeményük, aláírja Boróka, Éva kuzin és Zalán sógor :)

A recepteskönyv mellé... pár hónappal később sikerült egy muffinformás tepsit is vásárolni.
Rá még egy hónappal már a sütésnek is nekiláttam.


Az első egy zabpelyhes-banános volt. Abban azt élveztem, hogy egyetlen kanál mézzel van megoldva az édesítés. Tehát egy tizenkedded kanál méz van egy sütiben, az még elfogadható.

Aztán rebarbarást is készítettem, talán ez volt a legfinomabb.

Próbáltam még egy eprest a sok közül (hát eperszezon van, vagy mi a szösz?)

És egy mexikói muffin nevűt. Sajnos ez jött be legkevésbé. Sajt és kukorica jár bele, nem édes egyáltalán, talán azért nem is talált bele a kukorica? Nemtom.

És kíváncsian várom a többit is :)

A kenyérreceptem

Biztos szóltam már a kenyérsütő gépemről.

Ezt csak így magamnak leirogatom, nehogy elfejetsem, mostanában ezt sütöm.

Tudni kell, hogy adtak a sütövel egy pohárkát, amivel 3 és fél pohár lisztet kell mérni (520 gr. Első 2 alkalommal kimértem a mérlegen is, meggyőzödtem, h mennyi is annyi s azóta elő sem veszem a mérleget.
Adtak még 2 műanyag kanálkát, egy kisebb, egy nagyobb...

Akkor az eddigi kedvenc kenyerem:

  • 310 ml víz
  • kis kanálka só (Csannának szoktam sótalant sütni, ha errefelé jön)
  • nagy kanál cukor (a füzetke 2,5 kanál cukkert ír, de nem kell annyi. Sőt egyszer ki kéne próbáljam totál cukor nélkül)
  • 8 gr vaj (hát szemre, egy kockácska, de ez néha kimarad. S mivel Laca tejmentes diétán volt még, hát a vajat és tejport addig, míg itt voltak, egyszerűen kihagytuk s kész)

    Akkor jön a 3 és fél pohár liszt, ami legújabban így oszlik:
  • 1 pohár rozsliszt,
  • 1 pohár teljes kiőrlésű búzaliszt,
  • maradék 1,5 pohár kenyérlizt (650-es).

    Végül
  • 2 nagyobbikkanál tejpor,
  • magok: lenmag, tökmag és napraforgómag közül 2. Valamelyik 2. Így tetszik :D

    És minden recept száraz élesztőt ír, de rájöttem, h igazuk van azoknak, akik frissélesztő pártiak. Sokkal finomabb friss élesztővel!

  • A 25 gr-os kockának fele jár egy kenyérbe!


Akkor bekapcs, és a fehérliszt programra állítom, lehet, h ki kéne próbáljam mi lesz, ha TK lisztes programra tenném?


Éppen vadásztam a netről más recepteket: pityókás, jaurtos, stb, lassan kéne újítsak valamit :)